Meloun cukrový Jaune Canari (Cucumis melo L.) neboli kanárský žlutý meloun pochází ze Španělska. Jedná se o ranou, středně velkou odrůdu. Je velmi šťavňatý, sladký a voňavý. Jeho aromatická chuť má nádech tropického ovoce. Obsahuje velké množství vody, dále také vitamin B9 a draslík. V kuchyni se využije jako dezertní ovoce, součást salátů nebo předkrmů.
Plod
Plody jsou oválné - mají tvar ragbyového míče. Mají bílou až nažloutlou dužinu a váží obvykle kolem 1,5 kg. Slupka je tenká, ale pevná, s jemným žebrováním.
Nároky
Pěstujeme nejlépe na slunném stanovišti, v dobře propustné humózní půdě. Melouny potřebují dostatek rozestupu (90 - 120 cm) mezi sazenicemi.
Výsev a klíčení
V březnu zasaďte semena do jednotlivých sadbovačů cca 1 - 2 cm hluboko. Klíčíme při teplotě 25°C. Silné sazenice vysazujeme v druhé půli května na slunné stanoviště s dobře prohnojenou půdou do sponu 130 x 60 cm.