Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

velká sazenice Aloe vera – cca 65 cm | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

velká sazenice Aloe vera – cca 65 cm

Aloe vera – Aloe pravá

Aloe vera – Aloe pravá

Číslo výrobku:
0-0679-00181
Konečná cena:
550 Kč / ks
Cena v cizí měně:
23,71 Euro
Množství:
1 ks
Termín dodání:
skladem
Počet sazenic v balení:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 1 velkou sazenici velikost růžice cca 65 cm, pouze osobní převzetí 

 

Popis

Aloe vera nebo také česky aloe pravá je sukulentní rostlina náležící do čeledi liliovité. Původ aloe není zcela jistě znám, pravděpodobně pochází z oblasti povodí Nilu, či z Arabského poloostrova, někteří uvádějí Kanárské ostrovy. Dnes je rozšířená v sušších a teplých oblastech téměř celého světa. První zmínky o léčivých vlastnostech jsou známy z hliněných tabulek ze staré Mezopotámie (asi 1750 let př. n. l.), ale již dávno dávno předtím (cca 6 tisíciletí) je tato úžasná rostlina vyobrazena na zdech známého pohřebiště v údolí Králů v Egyptě.

Aloe pravá dosahuje i s květenstvím výšky 60 – 100 cm. Listy jsou dlouze kopinaté, uspořádané do růžice, barvy světle zelené, dužnaté a tuhé. Pokryty jsou tlustou nebuněčnou vrstvou tzv. kutikulou, která zabraňuje odpařování vody. Délka listů bývá 15 – 50 cm a šířku mívají 4 – 8 cm. Podobně jako u agáve jsou na listech ostny, ale podstatný rozdíl je v tom, že u Aloe jsou ostny měkké, takže nehrozí poranění. Květenství je hroznovité, až 90 cm vysoké, přičemž samotný hrozen je až 40 cm dlouhý a 5 – 6 cm široký. Květy Aloe vera jsou válcovité, přibližně 25 mm dlouhé, barvy světle žluté s červeným nádechem. Při kvetení se stáčejí ústím dolů. Plodem je mnohosemenná, asi 15 mm dlouhá tobolka. Hlavním způsobem množení aloe pravé je pomocí odnoží, které se samovolně vytvářejí v letních měsících.

Pěstuje se především pro své léčivé účinky, pro kosmetické účely, ale také jako okrasná rostlina, která potěší svým přirozeně krásným vzhledem. Je nenáročná a daří se jí i za oknem bytů na světle.

 

Výška rostliny

I s květenstvím 60 – 100 cm.

 

Květ

Válcovitý, přibližně 25 mm dlouhý, barvy světle žluté s červeným nádechem, vyrůstající na hroznovitém květenství.

 

Léčivé účinky

Aloe pravá je zdrojem dvou léčivých produktu - gelu a latexu. Gel je bezbarvá, slizovitá, rosolovitá substance bez vůně, nahořklé chuti a používá se při léčbě drobnějších kožních poranění, jako jsou popáleniny a oděrky, kde má i chladivý účinek. Při vnitřním použití upravuje zažívací systém, snižuje únavu, posiluje imunitní systém, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v těle, pročišťuje organismus a je také přírodním antioxidantem. Latex je pryskyřičnatá žlutá tekutina, která přirozeně z listu vytéká při příčném překrojení. Lze jej použít jako silné přírodní projímadlo. Pozor, však na jeho předávkování a to platí jak u latexu, tak i u gelu. Neměly by ho používat těhotné ženy nebo lidé s onemocněním jater.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Vyhovuje jí letnění na terase, balkonu apod. Přezimování nejlépe na suchém a světlém místě s teplotami okolo 10 – 12 °C, neměla by klesat pod 5 °C. Krátkodobá mrazuodolnost v suchu je do -5 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist