Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Sazenice Agave marmorata velikost růžice 3-5 cm | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Sazenice Agave marmorata velikost růžice 3-5 cm

Agave marmorata

Agave marmorata

Číslo výrobku:
4-0679-00153
Konečná cena:
48 Kč / balení
Cena v cizí měně:
2,07 Euro
Množství:
2 balení
Termín dodání:
skladem
Počet sazenic v balení:
1
 
balení
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje jeden kus sazenice, velikost růžice 3-5  cm

 

Popis

Agave marmorata je neobvyklý, středně velký druh, pocházející z oblasti Oaxaca v Mexiku. Jmenuje se „marmorata“ (mramorová) pro šedavý mramorový odstín a příčné zóny, které někdy zakrývají listy, zejména u exemplářů pěstovaných na plném slunci. Rostlina je bez stonku nebo s velmi krátkým stonkem. Růžice je 1,2 - 1,3 m vysoká a má až 2 m v průměru s asi 30 - 50 listy. Listy jsou 100 - 135 cm dlouhé, 20 - 30 cm široké, měkce masité, svinuté, od středu zakřivené, široce kopinaté, často zvlněné, na bázi silné, nahoře ploché, dole konvexní, s hrubým povrchem, tmavě zelené až slabě šedivé, často zónovitě a výrazně pruhované v bledě modré a šedozelené, ale dosti variabilní v různých populacích a klonech. Tvar a vzory listů také závisí na podmínkách pěstování. Zadní strana listů je u mladých jedinců často fialová. Okraje hluboce vroubkované, zuby více či méně četné, většinou 6 - 12 mm dlouhé, 2 - 5 cm od sebe, nepravidelně uspořádané na bradavkách, zploštělé, většinou rovné, tmavě hnědé, intersticiálních zubů je málo nebo nejsou žádné. Květenství je 5-  6,5 m vysoká lata se statným stonkem a 20 - 25 velkými difúzními rozkladitými pupečníky v horní polovině stonku. Květy jsou malé žluté, 40 - 48 mm dlouhé, vaječníky 20 - 25 mm dlouhé, světle zelené, válcovité, hrdlo nestažené a málo rýhované, trubka 5-6 mm hluboká, 12 mm široká, mělce trychtýřovitá, rýhovaná. Okvětní lístky jsou stejné barvy, 14 - 16 mm dlouhé, 4 mm široké, čárkovité, masité, vzpřímené, evolventní, vrchol galeátový, tmavě zbarvený. Vlákna 34 - 37 mm dlouhá, vložená do otvoru trubky nebo blízko základny trubky, štíhlá, žlutá. Prašníky 18 mm dlouhé žluté. Plodem jsou podlouhlé tobolky, 1,6 - 1,8 cm dlouhé. 

 

Výška rostliny

Je plně závislá od prostředí, ve kterém ji pěstujete a od podmínek, které jí poskytnete. V dospělosti dosahuje tato rostlina výšky až 1,3 m a průměr růžice až 2 m.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Dobře se drží v situacích sucha a snese i lehké mrazy, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist